top of page

Ontwikkeling: Deze scanner kan woningen tot op millimeter isoleren: ’Forse besparing op energieverbruik’

  • Foto van schrijver: Sjors
    Sjors
  • 6 jan
  • 3 minuten om te lezen

In Nederland moeten 2,5 miljoen woningen beter worden geïsoleerd. Vaak in huurpanden in de steden, die veelal schots en scheef zijn. Een snelgroeiend bedrijfje levert isolatie dankzij een scanner tot op de millimeter precies aan. „Met de traditionele werkwijze van isoleren lukte het nooit om alle woningen op tijd gereed te krijgen”, zegt Toon Wassing (31), directeur van Prefab Isolatie Nederland in de fabriek in Nieuwegein. Om fors op stookkosten te besparen, wil de Nederlandse overheid tot en met 2030 2,5 miljoen woningen aanpakken. Corporaties, vastgoedbedrijven en aannemers beginnen in 580.000 woningen met de laagste energielabels, E, F en G. Daarna komen volgens het Nationaal Isolatieprogramma geschat nog eens 1,5 miljoen woningen aan de beurt.


3d-Scan
verwerken van een 3D-Scan

„Met isoleren begint alles, als je goed wilt verduurzamen. Een zuinige warmtepomp kopen die jouw energie-uitgaven verlagen heeft helemaal geen zin als je woning niet eerst goed geïsoleerd is”, aldus Wassing over het belang.

Obstakels


Maar isoleren zit vol obstakels. Neem de monumentale panden: aan de buitenkant isoleren mag doorgaans niet vanwege het beschermde stadsgezicht. Isolatie in spouwmuren blazen lukt niet in woningen die voor 1920 gebouwd zijn, want ze hebben geen spouwmuur. „En dan heb je het nog niet over het opmeten en aanbrengen van isolatie, waarvoor mensen nu meestal hun huis uit moeten. Terwijl er een groot gebrek aan wisselwoningen is. Het loopt overal vast”, zegt Wassing. De ondernemer startte met een scanner, die als een soort filmcamera op de schouders rust en rondom de afmetingen van een woning opneemt. De techniek is deels eigen software. In de Amsterdamse Mesdagstraat is een werknemer op twee hoog bij een corporatiewoning in een halfuurtje klaar. „Je hoeft je woning niet uit, al moet je wel je bankstel en spullen een metertje van de muur verplaatsen op het moment van installatie. Bij het scannen kan vrijwel alles blijven staan”, zegt Wassing. „Als bewoners even boodschappen hebben gedaan zijn we meestal wel klaar.” De ingescande beelden en data worden doorgestuurd naar Nieuwegein, waar machines in de fabriek de panelen van allerlei diktes op maat snijden. „Er mag een tot vijf millimeter ruimte zijn, maar in de productie kunnen we het tot een honderdste millimeter nauwkeurig aanleveren. Je houdt, anders dan vroeger, ook geen materiaal over. En daarmee dalen de faalkosten, in de bouw een post die traditioneel hoog kan zijn. Wij verwerken het liefst duurzame materialen, maar dat is aan de opdrachtgever.”


Ikea-bouwpakket


In gemiddeld vier uur plaatst de aannemer vervolgens de panelen, die in allerlei kleuren te leveren zijn, en wordt alles afgewerkt. „Het is als een Ikea-bouwpakket. Normaal doen aannemers hier al snel vier dagen over. Dit bespaart ze veel productietijd. Corporaties hoeven geen verhuiskostenvergoeding te betalen, en de bewoners scheelt dit heel veel gedoe en stress.”

Met een aanpak vanaf drie woningen is dit rendabel voor opdrachtgevers, zegt hij. Na de eerste successen speelt het zich in de kijker bij institutionele beleggers en corporaties, die vaart moeten maken. Eind 2028 mogen er geen woningen met E, F en G label meer zijn. „Inmiddels doen we grotere projecten”, aldus Wassing over de 218 woningen in Arnhem, 70 stuks in Enschede en 34 woningen in Amsterdam. Inclusief zzp’ers is het bedrijf zeven werknemers groot. „We hopen met alle opdrachten die er zijn naar zeventien mensen door te groeien in 2025.”


Ontwikkeling


De vastgoedwereld is notoir conservatief. Projectleiders wilden meestal een kostbare pilot zien. Wassing: „Gelukkig zijn we die fase aan het passeren. We zien nu vooral jongere aannemers die duurzamer en efficiënter willen werken en hiervoor openstaan. Het scheelt ook dat de corporatie of eigenaar de data van de woningen krijgen. Daarmee hoeven ze niet iedere keer weer bij mensen langs om te komen opmeten, bewoners worden knettergek van al die bezoeken.”

Bron: Telegraaf - Theo Besteman & BIMnD

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page