top of page

Eerste huiseigenaren kunnen vanaf juni subsidie tot 40.000 euro voor isolatie aanvragen

  • Foto van schrijver: Sjors
    Sjors
  • 17 jan
  • 3 minuten om te lezen

Huiseigenaren moesten er even op wachten, maar nu is duidelijk geworden wat de spelregels zijn van de isolatiesubsidie. Daarin vallen enkele regels op. Zo moeten eigenaren een zogeheten woningplan laten maken om te bepalen hoeveel geld ze kunnen krijgen.

Het gaat om de subsidieregeling van maximaal 20.000 of 40.000 euro voor woningisolatie. Alle huiseigenaren in de provincie Groningen en de Drentse gemeenten Tynaarlo, Noordenveld en Aa en Hunze komen hiervoor in aanmerking.

De isolatieaanpak


Het geld is bedoeld voor isolatie van onder meer de vloer, de (spouw)muur en het dak. Bewoners kunnen ook HR++-glas en mechanische ventilatie plaatsen. Het doel is dat de energierekening omlaag gaat en de huizen aardgasvrij-gereed worden gemaakt. Daardoor kunnen ze in de toekomst overstappen op een warmtepomp of stadswarmte.

Woningplan verplicht

Eén van de opvallende regels is dat huiseigenaren een woningplan moeten laten maken om in aanmerking te komen voor de subsidie. Deze adviseurs bepalen welke maatregelen er genomen moeten worden om het huis beter te isoleren. Alleen maatregelen die nodig zijn om te komen tot de zogeheten standaard voor woningisolatie, worden namelijk vergoed.

Is dit niet een beetje te veel controle? 'Nee, zo moet je het niet zien', zegt burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier. Van der Tuuk is als Groningse bestuurder bij de regeling betrokken. 'Het is juist bedoeld om bewoners te helpen.'

Rijk en regio laten weten dat de energiecoach zo'n woningplan kosteloos maakt. Van der Tuuk: 'Er komt straks een pool van onafhankelijke adviseurs beschikbaar. Als bewoner kun je iemand aan de keukentafel krijgen die met jou gaat kijken wat er bij jouw thuis nodig is. Op die manier willen we voorkomen dat bewoners maatregelen nemen die achteraf niet vergoed blijken te worden.'

Voor lichte maatregelen tot 10.000 euro is overigens geen woningplan nodig.

Burgmeester Ard van der Tuuk (Westerkwartier)© RTV Noord

Constructie werkzaamheden check
Constructie check

'Te veel regeltjes en voorwaarden'

Maatregelen die bijvoorbeeld niet vergoed worden, zijn kunststof kozijnen en triple glas. Dit isoleert doorgaans beter dan houten kozijnen met dubbel glas, maar de kosten hiervan zijn hoger. Volgens de subsidieregeling moeten de maatregelen zo 'kostenefficiënt mogelijk' genomen worden.

Inwoners kunnen sinds vorige week reageren op de subsidieregeling. Er zijn inmiddels tientallen reacties binnengekomen op internetconsultatie.nl. Ze reageren onder andere op het feit dat triple glas en kunststof kozijnen zijn uitgesloten op de regeling.

'Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom je bij de ene landelijke subsidie wel een vergoeding krijgt voor triple glas en bij deze regeling niet', laat een inwoner uit Peize weten. Een andere inwoner uit Middelstum schrijft: 'Geef de inwoners hun subsidie voor het isoleren zonder al te veel regeltjes en voorwaarden. Dan creëer je een Nij Begun.'

Eerste groep kan vanaf juni aanvragen

De eerste groep bewoners kan vanaf 3 juni de subsidie aanvragen. Het gaat om eigenaren die vanaf 25 april 2023 zelf al maatregelen hebben genomen en foto's hebben van voor, tijdens en na de werkzaamheden. Op die dag is de subsidieregeling gepresenteerd.

Iemand zaagt isolatieplaten voor tussen de funderingsplaten© Jos Schuurman/FPS

Voor bewoners die nog niet hebben geïsoleerd, gaat de regeling in twaalf verschillende fases open. Dit gaat per postcode. De eerste groep postcodes is op 2 september aan de beurt, de laatste groep in augustus 2026. De precieze volgorde staat in de zogeheten ontwerpregeling. In dit 34 pagina's tellend document staan ook alle voorwaarden.

Het was de bedoeling dat de kern van het bevingsgebied eerst aan de beurt zou zijn en de rest van het gebied daarna, maar van dit idee zijn Rijk en gemeenten afgestapt. Een woordvoerder laat weten dat de postcodes waar de energiearmoede het hoogst is, als eerste aan de beurt zijn. Hier staan doorgaans de slechtst geïsoleerde huizen.

Alle inwoners kunnen tot en met 27 januari reageren op de subsidieregeling. Vervolgens gaat het voorstel naar de Tweede Kamer. De Kamer kan de regeling nog aanpassen. Daarom zijn de data en de spelregels van de regeling nog niet definitief.

Correctie: eerder werd ons gemeld dat de eerste groep in april een aanvraag voor de subsidie kan indienen. Dat klopt niet, dit blijkt vanaf 3 juni te kunnen.

Krijg ik maximaal 20.000 of 40.000 euro?


De hoogte van het bedrag hangt af van de plek waar je woont.


- Eigenaren in het versterkingsgebied krijgen maximaal 40.000 euro subsidie (het groene deel op de kaart hieronder);


- Eigenaren in het gebied daarbuiten krijgen 50 procent van de maatregelen vergoed voor maximaal 20.000 euro;


- Huizen die al aan de standaard voor woningisolatie voldoen, krijgen geen subsidie. Woningen die na 2012 zijn gebouwd, voldoen per definitie al aan die standaard en komen daarom niet aanmerking voor de regeling.



Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page