Zonnepanelen brengen minder op dan voorheen, maar kunnen nog steeds een slimme investering zijn als huishoudens erin slagen meer van hun eigen opgewekte stroom te gebruiken. Hoe pak je dat aan?

Uit onderzoek van Gaslicht.com blijkt dat de terugverdientijd van zonnepanelen voor alleenstaanden die 30% van hun opgewekte stroom zelf gebruiken, na het stopzetten van de salderingsregeling in 2027, ineens van zeven naar twintig jaar stijgt. Voor een gezin van vier met hetzelfde eigen verbruik loopt die periode op van zes naar zestien jaar.
Omdat zonnepanelen een levensduur van ongeveer 25 jaar hebben, zijn consumenten minder geneigd om erin te investeren. Onderzoeksbureau Multiscope meldt dat er vorig jaar bijna €2,5 miljard minder aan zonnepanelen is uitgegeven. In plaats daarvan hebben huishoudens meer geïnvesteerd in isolatie.
Gemiddeld benutten zonnepaneelbezitters zo’n 30% van hun opgewekte stroom; de rest wordt teruggeleverd aan het net. Na de afschaffing van de salderingsregeling wordt het belangrijker om een groter deel zelf te verbruiken. Berekeningen van Gaslicht.com laten zien dat huishoudens hun terugverdientijd aanzienlijk kunnen verkorten als ze 50% van hun zonnestroom direct gebruiken.
Een elektrische auto thuis opladen op zonnige dagen helpt daarbij aanzienlijk. „Elektrische voertuigen verbruiken veel stroom”, aldus Wijnand van Hooff van brancheorganisatie Holland Solar. Ook warmtepompen dragen bij aan een hoger eigen verbruik. Daarnaast raadt Van Hooff aan om apparaten zoals de airco, vaatwasser, wasmachine en droger juist te gebruiken wanneer de zon schijnt.
Thuisbatterij
Een thuisbatterij kan helpen om opgewekte zonnestroom op te slaan en minder terug te leveren aan het net. Toch adviseert Ben Woldring van Gaslicht.com om met de aanschaf daarvan te wachten tot na 2027. „De technologie ontwikkelt zich razendsnel. Over anderhalf jaar zijn batterijen waarschijnlijk krachtiger en voordeliger.”
Wie niet wil wachten tot 2027, kan volgens Woldring een kleine thuisbatterij overwegen met een opslagcapaciteit van enkele kWh. „Er zijn ook grotere varianten van 10 tot 15 kWh, maar die zijn aanzienlijk duurder en economisch minder interessant. Een compacte thuisbatterij is voordeliger en biedt genoeg capaciteit om ’s avonds stroom te gebruiken die overdag is opgewekt. Maar het is nog niet mogelijk om zonnestroom van de zomer op te slaan voor gebruik in de winter.”
תגובות