top of page

Zonnepanelen zonder salderingsregeling: nog steeds een slimme investering?

Foto van schrijver: SjorsSjors

Met de afschaffing van de salderingsregeling wordt de terugverdientijd van zonnepanelen flink langer. Vanaf 2027 levert zonnestroom nauwelijks nog iets op: wie 3200 kWh aan het net teruglevert, krijgt daar slechts 8 euro voor. Is het nog wel de moeite waard om zonnepanelen te installeren? Drie energie-experts delen hun visie.


Zonnepanelen-blauwe-lucht
Verdien je zonnepanelen nog terug?

De afgelopen jaren zijn zonnepanelen massaal op Nederlandse daken verschenen, mede dankzij subsidies en de salderingsregeling. Deze regeling maakte het mogelijk om opgewekte stroom weg te strepen tegen verbruikte stroom, waardoor de investering zich doorgaans binnen zes tot acht jaar terugverdiende.

Vanaf 2027 verdwijnt de salderingsregeling, en dat heeft grote gevolgen voor de terugverdientijd. Uit berekeningen van onderzoeksbureau Berenschot, in opdracht van Vereniging Eigen Huis, blijkt dat zonnepanelen dan pas na 20 tot 21 jaar rendabel worden. Independer schat dit iets gunstiger in, maar ook daar blijft de terugverdientijd aanzienlijk.

"Na 2027 blijven zonnepanelen rendabel, maar de meeste huishoudens moeten rekenen op een terugverdientijd van ongeveer negentien jaar als een derde van de opgewekte stroom direct wordt verbruikt," zegt Pim Holstvoogd, energie-expert bij Independer. Daarbij is ook de vervanging van de omvormer meegenomen.

De uiteindelijke terugverdientijd hangt van meerdere factoren af, zoals aanschafkosten, eigen verbruik en de stroomprijs. Wijnand van Hooff van Holland Solar benadrukt dat die prijs sinds de oorlog in Oekraïne sterk fluctueert. "Of je nu 35 cent of 20 cent per kWh betaalt, maakt een groot verschil." Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee, maar de financiële voordelen zijn door het wegvallen van de salderingsregeling minder zeker dan voorheen.


Rekenvoorbeeld

Tien zonnepanelen die jaarlijks ongeveer 3400 kWh opwekken kosten 4000 euro. In 25 jaar produceert het systeem 85.000 kWh.

Bij een stroomprijs van 0,20 euro per kWh bespaar je jaarlijks 680 euro als je alle stroom zelf zou gebruiken. Na zes jaar zou je je investering er dan uit hebben, maar in de praktijk gebruikt een huishouden een derde van de stroom zelf. In dat geval duurt het 18 jaar voordat de investering van 4000 euro is terugverdiend, heeft Holland Solar berekend.

Bij een stroomprijs van 0,30 euro per kWh bespaar je jaarlijks 1020 euro als je alle stroom zelf zou gebruiken. Bij eigen gebruik van een derde van de stroom duurt het dan twaalf jaar voordat de investering is terugverdiend.


Hoe verhoog je je eigen verbruik van zonnestroom?

Om optimaal te profiteren van zonnepanelen, is het belangrijk om zoveel mogelijk van de opgewekte stroom direct zelf te gebruiken. Momenteel ligt dat aandeel bij huishoudens gemiddeld op 30 procent, maar volgens experts zoals Simone Tresoor van Milieucentraal en Pim Holstvoogd van Independer moet dat omhoog.

"Stroom terugleveren levert straks nauwelijks iets op, maar elke kilowattuur die je zelf verbruikt, hoef je niet in te kopen. Daarmee bespaar je het volledige stroomtarief," legt Holstvoogd uit.

Tresoor benadrukt dat gedragsaanpassingen essentieel zijn: "Hoe meer je zelf verbruikt, hoe korter de terugverdientijd van je panelen. Elke extra procent is winst." Zelf gebruikt ze haar vaatwasser, wasmachine en droger zoveel mogelijk overdag, wanneer de zon schijnt. "Dat lijkt een kleine verandering, maar als iedereen dat doet, kan het een enorme impact hebben op de energietransitie." Slim omgaan met zonnestroom: warmtepompen, batterijen en timing

Met een warmtepomp kun je je eigen stroomverbruik nog verder verhogen. Door een tijdklok op je voorraadvat te zetten, zorg je ervoor dat het water wordt opgewarmd wanneer de zon schijnt. Voor mensen met een elektrische auto ligt de lat nog hoger: zij kunnen hun eigen verbruik opschroeven naar zo’n 60 procent, wat een flinke besparing oplevert.

Is een thuisbatterij een slimme keuze?

Volgens Simone Tresoor van Milieucentraal is een thuisbatterij op dit moment financieel nog niet aantrekkelijk. "Je verdient hem nu nog niet terug, maar de ontwikkelingen gaan snel." Holstvoogd van Independer ziet ook een kentering: "Kleine batterijen van 4 kWh worden steeds betaalbaarder. Inclusief installatie kosten ze tussen de 3000 en 3500 euro en de terugverdientijd ligt rond de vijf tot zeven jaar."

Grotere batterijen zijn minder interessant, omdat ze pas na zestien jaar zijn terugverdiend, terwijl de levensduur vaak rond de twaalf jaar ligt. Toch kan een batterij lucratiever worden als je slim inspeelt op de energiemarkt, bijvoorbeeld door goedkope stroom op te slaan en later te gebruiken. Tresoor plaatst wel een kanttekening: "Batterijen zijn milieubelastend en kosten veel energie om te produceren."

Is het slim om nu nog zonnepanelen te kopen?

Holstvoogd raadt aan om niet te lang te wachten: "Hoe eerder je zonnepanelen installeert, hoe langer je nog profiteert van de salderingsregeling, die nog zo’n twintig maanden blijft bestaan." Dit kan de terugverdientijd met enkele jaren verkorten.

Wie in 2027 zonnepanelen aanschaft en 30 procent van de zonnestroom zelf gebruikt, verdient de investering in negentien jaar terug. Bij een hoger eigen verbruik van 45 procent daalt die periode naar dertien jaar, inclusief de vervanging van de omvormer. Direct verbruiken loont dus meer dan ooit.

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page